Kutas Szklanka, czyli barwna podróż przez odmęty życia (autorstwa ...
Temat: Dziennik młodego kucharza. (obróbka cieplna)
...perłowa Płatki..........11,9.......7,2...69,3...3,9.......54..........433.........0,462.......0,151 owsiane Ryż............6,7.........0,7...78,9...0,8.......10..........135........0,052.......0,027 Kasza.........8,7.........1,3...76,7...0,9.......17..........93..........0,113......0,028 manna Myślę że po takim cennym składzie złapiemy również za kaszę Obróbka wstępna kaszy -Przesiewanie: zatrzymuje zanieczyszczenia -przebieranie: przeprowadza się ręcznie pomaga w usuwaniu chwastów ziaren nieobłuszczonych , poczerniałych -Płukanie: Ma ona na celu usunąć pyłu , piaski łuski niepełnowartościowych chudych ziaren. Płuczemy w dużym naczyniu i w dużej ilości wody (ok 40 stopni). Płukanie nalezy wykonywać szybko aby ziarna za bardzo nie nasiąkały wodą. Podczas płukania kasza...
Źródło: kulturystyczni.pl/viewtopic.php?t=754
Temat: Cynkownia Joskin
...na środowisko zawierającego porównanie proponowanej techniki z najlepszymi dostępnymi technikami (informacje na temat najlepszych dostępnych technik publikowane są przez Komisję Europejską zgodnie z art. 16 ust. 2 dyrektywy 1996/61/WE z dnia 24 września 1996 r. dotyczącej zintegrowanego zapobiegania zanieczyszczeniom i ich kontroli) – w omawianym przypadku chodzi o następujące dokumenty:
- dla obróbki chemicznej (chemiczna
obróbka wstępna) – dokument referencyjny dla najlepszych dostępnych technik dotyczących obróbki powierzchniowej metali i tworzyw sztucznych,
– dla cynkowania ogniowego - dokument referencyjny dla najlepszych dostępnych technik dotyczących produkcji żelaza i stali.
3) Wymagają nieprzekraczania wielkości emisji wynikającej z zastosowania najlepszych dostępnych technik.
4) Wymagają ustalenia dopuszczalnej...
Źródło: t1.trzcianka.com.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=1210
Temat: programy do obróbki
Witam
Przy okazji pytania o oprogramowanie - czy ktoś posiada informacje lub linki do opisów algorytmów stosowanych przez registaxa (lub inne oprogramowanie tego typu). Interesuje mnie szczególnie proces stackowania i ew
obróbka wstępna związana z usuwaniem szumów.
pozdrawiam,
Stanisław
Źródło: forum.astropolis.pl/index.php?showtopic=23030
Temat: "Ochrona" dziurek na hacele
wiedziałam, że wycior to nie ta nazwa... to moje coś nie było szczoteczką. to jakby śrubowata część śruby. wkręcało się to w otwór i wykręcało. i dziura już była wyczyszczona i gotowa na hacele. tzn.
obróbka wstępna była wskazana - ale wystarczyło kopystką raz skrobnąć.
Źródło: voltahorse.pl/forum/viewtopic.php?t=3740
Temat: Wątek kulinarny
Dobra, może i głupie pytanie: co zrobić z żabimi udkami To, że można panierować w mące, bułce tartej, sezamie, cieście naleśnikowym - wiem. Ale jakaś
obróbka wstępna? Moczenie w wodzie z octem, mleku, smarowanie cytryną?
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=632
Temat: Dziennik młodego kucharza. (obróbka cieplna)
Aby nie odchodzić za bardzo od najważniejszego, dzisiaj opiszę trochę mięsa a dokładnie
obróbka wstępna mięsa smażonego oraz asortyment.
Źródło: kulturystyczni.pl/viewtopic.php?t=754
Temat: Cynkownia Joskin
...83, 84, 85, 86, 89/3, 89/5, 100, 101, 102/2, 103/3, 104/4, 105 i 112/1 położone w Trzciance. Polegać ono będzie na budowie cynkowni wraz z niezbędnym zapleczem biurowo-socjalnym, placami manewrowymi i magazynowymi oraz parkingami wraz z infrastrukturą towarzyszącą. Proces technologiczny odbywać się będzie na hali produkcyjnej. Na linii cynkowania zachodzić będą takie procesy i operacje techniczne jak: - przygotowanie wsadu do do cynkowania; -
obróbka wstępna elementów: odtłuszczanie, płukanie, odcynkowanie, wytrawianie, płukanie po wytrawianie (zaprawianiu), topnikowanie, suszenie; - nakładanie powłok ochronnych; cynkowanie, chłodzenie po cynkowaniu, pasywacja i odciekanie. Całkowita pojemność wanien procesowych wynosić będzie 1521,6 m³. Cynkowanie obejmować będzie głównie kształtowniki walcowane, kształtowniki zimnogięte, zbiorniki, różne...
Źródło: t1.trzcianka.com.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=1210
Temat: Po prostu musiałam sie z Wami tym podzielic!
eeee tam, szpinak to jest u mnie na porządku dziennym bo go uwielbiam.
Ale!!! UWAGA!!! Tylko mnie nie opierdalać - to do obrońców praw zwierząt. Zrobiłam własnoręcznie przez siebie nazbierane i ukatrupione winniczki w sobie ziołowo czosnkowo serowym z makaronem tagliatelle!!!! Sa boskie! Winniczki są boskie! Chyba nazbieram jeszcze i pozamrażam, mimo że
obróbka wstępna jest niezwykle pracochłonna!
Źródło: ajgor.nethit.pl/viewtopic.php?t=7736
Temat: Rewolucja w energetyce i transporcie.
...W związku z tym żadne władze tego nie pragną. Transport z kosmosu. Jest tani. To transport Z PLANET w kosmos jest drogi. Transport planetoidy na ziemię wymaga jedynie silnika rakietowego o odpowiedniej mocy,aby po np 20 czy 30 latach planetoida doleciała w pobliże ziemi. Następnie zaplanowanie trajektorii lotu, i chop do oceanu ( może być w kilkudziesięcio tonowych blokach lądujących na spadochronach itp urządzeniach. Nie koniecznie również
obróbka wstępna paliwa jądrowego w kosmosie musi być droższa niż na ziemi. Odpadają tam bowiem koszty ochrony środowiska, prawie nie kosztuje transport- z braku tarcia, oraz ma się w dostatku silne promieniowanie słoneczne niosące energię. Należy pamiętać o proporcji paliwa na tą samą energię. Sprowadzanie węgla obecnie napewno opłacalne być nie może. Ale radioaktywnych, diamentów, czy np "metalowych" meteorytów...
Źródło: www2.samorzad.p.lodz.pl/forum/viewtopic.php?t=9664
Temat: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado
Witam. Mapa .kmz utworzona programem OziMapToKmz bez przygotowania w Mapedit. Przy zastosowaniu wstępnej obróbki, która jest zalecana będzie wyglądała inaczej. Mapa kmz utworzona programem MAPC2MAPC
obróbka wstępna nie jest wymagana. Mapy .kmz zostały utworzone z tego samego akusza i pliku .map.
Źródło: garniak.pl/viewtopic.php?t=6953
Temat: SCYZORYKOWANIE
Możesz i tak i tak, według uznania. Ale te osełeczki to raczej
obróbka wstępna , nawet po żółtej dobrze było by poprawić czymś drobniejszym.
Źródło: forum.airguns.pl/viewtopic.php?t=2715
Temat: LADENFERTIG AUFBEREITET
Laden = sklep
Aufbereitung = przystosowanie,
obrobka wstepna surowca, operacja wstepna, operacja przygotowawcza, albo przerobka/wzbogacanie
Ohne Kontext = ladenfertig aufbereitet = przygotowane do sklepowej sprzedarzy
Źródło: forum.dep.pl/viewtopic.php?t=12163
Temat: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
...czyste, zagęszczane, podprawiane i przecierane. Dobra zupa powinna charakteryzować się atrakcyjnym wyglądem, musi być przy tym smaczna, aromatyczna oraz mieć właściwą temperaturę, powinna być gorąca lub orzeźwiająco zimna. Jakość zup uzależniona jest również od właściwego doboru składników i umiejętności ich łączenia. Nie mniejsze znaczenie ma także odpowiednia technika wykonania poszczególnych czynności związanych z
obróbką wstępną i termiczną surowców. Zupy odgrywają ważną rolę w żywieniu, ponieważ mają znaczną wartość odżywczą, z uwagi na bogaty zestaw składników mineralnych, organicznych barwników, witamin, węglowodanów i innych. Do przygotowywania zup można wykorzystywać całą gamę różnorodnych składników, w tym mniej wartościowe gatunki mięs i warzyw, przestrzegając jednak zasady, że te produkty muszą być...
Źródło: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=18801
Temat: co lepsze co?
...zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Planuje i organizuje pracę w kuchni. Zadania zawodowe: * obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw * pobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych * zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych * ocena surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi *
obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna) * gastronomiczny rozbiór mięsa różnych zwierząt * wykonywanie różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych *...
Źródło: slizg.eu/forum/viewtopic.php?t=23843
Temat: Dziennik młodego kucharza. (obróbka cieplna)
...Soczewica...........................25.............59,5................1..............59.........423.............7,4g.................0,56mg......0,24mg.........2,20mg......5mg Po takim ciekawym składzie myśle że więcej osób złapie za te warzywka , w takim razie możemy przejść do obróbki 2.
Obróbka wstępna warzyw strączkowych suchych a)przebieranie nasion b)płukanie C) Moczenie w przegotowanej zimnej wodzie ( 3 objętości wody na 1 objętość nasion) nie należy stosować wody twardej nieprzygotowanej gdyż zawarte w niej sole wapnia tworzą nierozpuszczalne związki zwane pektynami wapnia które utrudniają pęcznienie i gotowanie ) D) w trakcie moczenia do wody przechodzi część składników odżywczych 3. Gotowanie! A)...
Źródło: kulturystyczni.pl/viewtopic.php?t=754
Temat: Dziennik młodego kucharza. (obróbka cieplna)
Witam wszystkich , po wprowadzeniu mięsnym myślę że możemy przejść do potraw z mięsa gotowanego. Zastanowimy się nad
obróbką wstępna , doborem surowca oraz wykorzystania mięsa do gotowania :p 1.Dobór mięsa na potrawy gotowane Do gotowania przeznacza się te części tusz których mięso jest przerośnięte tkanką łączną . Mięsa takie podczas gotowania ulegają zmiękczeniu no i są bardzo smaczne. Należy pamiętać o tym aby używać do gotowania mięs o dużym kawałku około1.5-2.5kg. Na potrawy gotowane przeznacza się głównie przednie części...
Źródło: kulturystyczni.pl/viewtopic.php?t=754
Temat: [MIX] Encyklopedia technik wytwarzania
...Przeznaczenie skryptu
1.2. Specjalistyczne dyscypliny naukowe konieczne w wykształceniu inżyniera mechanika
2. ODLEWNICTWO
2.1. Wiadomości ogólne
2.2. Technologia wytwarzania odlewów w formach piaskowych
2.3. Specjalne metody formowania i odlewania
3. OBRÓBKA PLASTYCZNA
3.1. Technologia obróbki plastycznej
3.2. Maszyny do obróbki plastycznej
4. PRZETWÓRSTWO TWORZYW SZTUCZNYCH (WIELKOCZĄSTECZKOWYCH)
4.1. Wprowadzenie
4.2.
Obróbka wstępna
4.3. Obróbka formująca
4.4. Obróbka wykańczająca
5. SPAWALNICTWO
5.1. Pojęcia podstawowe z zakresu spawalnictwa
5.2. Przegląd metod spawania
5.3. Zgrzewanie
5.4. Lutowanie
5.5. Cięcie termiczne metali
5.6. Bezpieczeństwo i higiena prac spawalniczych
Format: PDF ( skan, bardzo wysoka jakość )
Rozmiar: ~62 MB
Download: Rapidshare, Hotfile, Megaupload, Przeklej i...
Źródło: nedds.pl/index.php?showtopic=468794
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plskrzydlatta.keep.pl